Eвропейските лидери се събират днес в Брюксел на извънредна среща, на която

...
 Eвропейските лидери се събират днес в Брюксел на извънредна среща, на която
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания си дават развод

 Eвропейските водачи се събират днес в Брюксел на изключителна среща, на която да одобрят съглашението, уреждащо “развода ” с Англия.
Обединеното кралство напуща Европейски Съюз на 29 март, откакто преди 2 години 52% от участвалите в референдум желаеха анулирането на 45-годишното участие на страната в Съюза.

Лидерите ще одобрят “развода ” и ще дадат мандат за нови договаряния, този път за бъдещите връзки. След това те ще се видят с английския министър председател Тереза Мей, която дойде в Брюксел в събота следобяд и се видя с председатнеля на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер,пише  Dnes.bg .

“И въпреки, че никой няма учредения да е благополучен на този ден, има нещо, на което желая да акцентира - в тези решаващи времена Европейски Съюз 27 устоя теста за единение и взаимност ”, съобщи в поканата си за изключителната среща, разпратена до водачите в събота вечер ръководителят на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск.Споразумението за овакантяване е на 585 страници и урежда изискванията за отнасяне на европейските жители, живеещи във Англия и на английските в Европейски Съюз, финансовите и имуществени въпроси, както и статута на новата външна граница на Европейски Съюз - сред Ирландия и Северна Ирландия. 

То планува временен интервал до края на 2020 г, в който цялото европейско законодателство ще бъде прилагано в Обединеното кралство, в това число по финансовите отговорности, като освен това Лондон няма да взе участие повече във вземането на решения.

През тези 18 месеца Англия ще остане член на общия пазар и на Митническия съюз. Преходният интервал, който може да се удължи еднократно, бе пожелан от английското държавно управление, с цел да се лимитират следствията от шоковото спиране на действието на хиляди законови правила и разпореждания и да се даде време за договаряния по бъдещите връзки.

Очаква се водачите на Европейски Съюз да одобрят и политическа декларация, която обрисува скелета на бъдещите връзки сред Лондон и Брюксел и дава нов мандат на основния договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние да ги води от името на Съюза.

До изключителната намира се стигна, откакто в събота следобяд Испания отдръпна заканите да блокира развода поради незадоволително споразумяване на бъдещето на английския анклав Гибралтар. Въпросът беше организиран, откакто Европейски Съюз и Англия се съгласиха да дадат спомагателни писмени уверения, че бъдещето на Гибралтар ще се дефинира с дейното присъединяване на Мадрид, а не сред Европейски Съюз и Обединеното кралство. Декларация в този дух ще бъде прикрепена към съглашението.

След като испанският министър председател Педро Санчес заяви, че тези гаранции са задоволителни, Доналд Туск изпрати, по-късно от нормалното, поканата до европейските водачи за неделната среща, в която се споделя, че Евросъюзът е постигнал основните цели в договарянията си по Brexit: минимизиране на несигурността за жителите и бизнеса, споразумяване статута на европейските жители във Англия, издължаване на финансовите отговорности на Кралството към общия бюджет, отбягване на твърда граница в Ирландия и на правния вакуум за фирмите.

ЕС ще има към 2 години да изготви съглашението за бъдещите си връзки с Обединеното кралство. А в случай че то не стигнат, преходният интервал ще може да се удължи с още две, т.е. до края на 2022 година, се споделя в поканата до водачите.

България ще бъде показана на срещата от премиера Бойко Борисов. Правителствената пресслужба заяви, че той  ще поддържа съглашението и декларацията , защото те пазят ползите на българските жители.

Всички ангажименти по Brexit обаче няма да са факт преди съглашението да бъде утвърдено от Европейския и от английския парламенти. Евродепутатите ще излязат с резолюция за отношението си към наличието на текста още при започване на декември, а самото гласоподаване ще е следващата година. За него ще е належащо нормално болшинство от 754-мата евродепутати. Засега не е явен графикът на английския парламент.
По публикацията работиха: автор Екип на Dnes.bg , редактор Евгения Маринова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР